Художествена проза Роман

Неравенство, дискурс, наследяване

Преходът

 

 

Година на издаване: 2012

Страници: 174

Корици: меки

Език: български

Тегло: 210 грама

Размери: 13x20

ISBN: 978-954-8238-42-7

Цена: 10.00 лв.

 

„Преходът“ е роман метафора за пътя, който извървява съвременният човек, за да преодолее в себе си демоните на самотата, отчуждението, потиснатото Аз, разрухата от насилието над собствената личност, сривовете вследствие манипулациите и злоупотребите с властта над интимната ни идентичност. Доктор Сара Верман е психотерапевт, чиято практиката я сблъсква с амалгама от човешки съдби – банкер с минало на алпинист, безработна бивша секретарка, журналист от жълтите хроники на медиите, някогашна красавица – съпруга на известен футболист. Още няколко обикновено-необикновени образа допълват необикновено-обикновените драми. Героите са така потънали в проблемите на ежедневните си тревоги и напрежения, че обичайните практики на психотерапията се оказват недостатъчни. Доктор Верман предприема необичаен и рискован ход – със съдействието на планинския гид Белов да превърне пациентите си в екип, способен да осъществи тежък преход високо в Алпите. Всъщност, преход към и във самите себе си.

 

Купете сега чрез   store.bg  Хеликон

 

  • За авторите
  • Повече за книгата
  • Запитване или оценка за книгата

Галя Радева. Известна е с артистичния си псевдоним Рейни. Непрофесионален екстремен планинар. Инженер, докторант по Европейско техническо законодателство, одитор. Управлява проекти в Лондон. Автор на екологични инициативи, театрални постановки и нестандартни пътеписи. След стихосбирките „Бранител на душа от грехове“ и „Небитие“ това е трета нейна книга и първи по рода си съвместен проект.

Румен Дамянов. Не се счита за алпинист, но е такъв. Професионален планински гид. Електромеханик, пистьор в противолавинна служба, спасител. Работи във Френските Алпи. Катерил множество български и международни турове. След „Планинарски хроники“ и „В сянката на планината“ това е негова трета книга и първи по рода си съвместен проект.

 

Четох по-бавно, отколкото ми се искаше. Великолепие! Още ме държи. И ще ме държи дълго. Мисля, че така ще се отрази и на бъдещите му читатели. Роман, който те променя или... който те намира, когато ти самият си се изгубил.

 

Камелия Кондова

Учебно помагало Религия

Неравенство, дискурс, наследяване

Религия
Учебно помагало за 4. клас на общообразователното училище

 

 

Художник: Марио Беров

Година на издаване: 2008

Страници: 48

Корици: меки

Език: български

Тегло: 150 грама

Размери: 21x28

ISBN: 978-954-8238-05-2

Цена: безплатно издание

 

Изданието е съобразено с учебната програма ЗИП и СИП по предмета „Религия“ за общообразователното училище. Осъществено е с благословията и финансовата подкрепа на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митриполит Николай. Разпространява се безплатно към училищата на основата на колективни заявки към Пловдивската Света Митрополия, съгласувани с местния РИО.

 

 

 

Учебно помагало Религия

Неравенство, дискурс, наследяване

Религия
Учебна тетрадка за 4. клас на общообразователното училище

 

 

Художник: Марио Беров

Година на издаване: 2008

Страници: 48

Корици: меки

Език: български

Тегло: 150 грама

Размери: 21x28

ISBN: 978-954-8238-06-9

Цена: безплатно издание

 

Изданието е съобразено с учебната програма ЗИП и СИП по предмета „Религия“ за общообразователното училище. Осъществено е с благословията и финансовата подкрепа на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митриполит Николай. Разпространява се безплатно към училищата на основата на колективни заявки към Пловдивската Света Митрополия, съгласувани с местния РИО.

 

 

 

 

 

Документалистика и публицистика Хуманитаристика

Неравенство, дискурс, наследяване

Думи и образи

 

 

Илюстрации: Борис Димовски

Година на издаване: 2011

Страници: 136

Корици: меки

Език: български

Тегло: 250 грама

Размери: 11,5x18,5

ISBN: 978-954-8238-30-4

Цена: 7.90 лв.

 

„Думи и образи“ е книга, която поставя на изпитание доверчивия читател. Познатите на съвестния изследовател на творчеството на проф. Александър Фол теми за памет, време, енергия, мислене, култура (пайдейа), орфизъм са разиграни по неочакван начин в една привидно несистемна разстановка, движеща се сякаш от асоциация към асоциация. Играта понякога е така заплетена, че неминуемо изпадаме в недоумение и сякаш губим себе си в нишката на разказа.

Провокацията е съзнателна. И по своему интригуваща. В един миг прозорливият читател усеща, че е време да загърби оценъчния си подход към текста, да се откаже от автобиографичната пикантност на подробностите и да се взре в идеята като интелектуална енергия, която е част от мощта на Вселената и ни прострелва в нашето неизбежно движение през видовете време в рамките на собствената ни култура (пайдейа). Тази принуда към мислене ни поставя в малко неловката ситуация да искаме да разпознаем нещата такива, каквито са, а не такива, каквито ги виждаме в думите или образите. Но за да стане това, очевидно трябва да се справим с основанията за собственото си присъствие във времето и пространството. Задача, която изисква от нас да загърбим тривиалностите и да се оставим да бъдем изненадани.

 

Купете сега чрез   store.bg  Хеликон

 

  • За автора
  • Повече за книгата
  • Запитване или оценка за книгата
Александър Фол е виден български историк, филолог, теоретик на културата и траколог. Роден е в София на 3 юли 1933 г. в семейството на режисьора и писателя Николай Фол и писателката Вера Фол. Завършва история и класическа филология в Софийския университет. Проф. д.и.н. Александър Фол е преподавал в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет, основател е на Института по тракология към БАН (1972 г.), на катедрата по стара история и тракология (1979 г.) в Историческия факултет на СУ, която ръководи до 1987 г., както и на Националната гимназия за древни езици и култури в София (1977 г.). Член е на престижни международни организации, между които Академията „Медичи“ във Флоренция (1988 г.), Академия МИДИ в Париж (1988 г.), член-кореспондент на Югославската академия на науката и изкуствата – Белград (1991 г.), член на Европейското общество за култура – Венеция (1992 г.). Номиниран е като „интелектуалец на годината“ от Оксфордския библиографски център в Англия за 1992 и от Кеймбриджския център в Калифорния – САЩ. Носител е на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ I степен. Кавалер на Ордена за изкуства и науки на правителството на Франция (1998 г.). Носител на най-високото отличие на СУ „Св. Кл. Охридски“ почетен знак с образа на Св. Кирил със синя лента (2000 г.). Носител на орден „Стара планина“ I степен (2003 г.). Почетен професор на НБУ (2003 г.).

Документалистика и публицистика Краезнание

Неравенство, дискурс, наследяване

Из обществения и културния живот на Пловдив през Възраждането и след Освобождението

 

 

Година на издаване: 2013

Страници: 220

Корици: меки

Език: български

Тегло: 250 грама

Размери: 16x23

ISBN: 978-954-8238-48-9

Цена: 15.00 лв.

 

С много любов и търпение Евдокия Емануилова (Тафрова) е събрала в книгата си „Из обществения и културния живот на Пловдив през Възраждането и след Освобождението“ дългогодишния си опит на изследовател и краевед, за да представи на любознателния читател истински калейдоскоп от личности и събития, свързани с историята на възрожденския и следосвобожденския Пловдив. Повечето от фактите са малко познати на широката публика, като това, че в периода 1856–1863 г. по време на престоя си в Пловдив д-р Иван Богоров основава акционерно дружество (по подобие на европейските) за изграждане на памукотъкачна фабрика в града и че самият султан Абдул Азис подкрепя почина на Богоров, като купува 250 акции, т.е. дава 2 хиляди гроша на компанията. Като увлекателен разказвач, Евдокия Емануилова превежда читателя през времето, за да хвърли мост между епохите и да превърне историята в жив спомен.

Евдокия Емануилова (Тафрова) е родена през 1933 г. в Пловдив. Завършва Първа де­ви­ческа гимназия в града и Плов­дивския учителски институт. През 1962 г. се дипломира със спе­циал­ностите история с профил археоло­гия и музейно дело в Софийския университет „Св. Климент Охрид­ски“. Работи 11 години в Народна библиотека „Иван Вазов“ и 22 го­ди­ни в Музея на Възраждането и нацио­нално­освободителните бор­би – Пловдив (сега отдел към Регионалния исторически музей в града). Отрано проявява интерес към краезнанието и епохата на Възраждането в Пловдив. Плод на дългогодишната ѝ работа в Музея са част от представените в настоящия сборник материали. От 1991 г. е председател на Общинския комитет „Васил Левски“ в Пловдив.

 

Купете сега чрез   Хеликон

 

  • За автора
  • Повече за книгата
  • Запитване или оценка за книгата
Евдокия Емануилова (Тафрова) е родена през 1933 г. в Пловдив. Завършва Първа девическа гимназия в града и Пловдивския учителски институт. През 1962 г. се дипломира със специалностите история с профил археология и музейно дело в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи 11 години в Народна библиотека „Иван Вазов“ и 22 години в Музея на Възраждането и националноосвободителните борби – Пловдив (сега отдел към Регионалния исторически музей в града). Отрано проявява интерес към краезнанието и епохата на Възраждането в Пловдив. Плод на дългогодишната ѝ работа в Музея са част от представените в настоящия сборник материали. От 1991 г. е председател на Общинския комитет „Васил Левски“ в Пловдив.

Стефан Пеев, мениджър на „Контекст”: Постоянство е да издаваме литература, която е ценностна!

Г-н Пеев, тази книга е знакова за Пловдив, бързо ли решихте да бъде издадена?

Решението за издаването на книгата на Евдокия Емануилова „Из обществения и културния живот на Пловдив през Възраждането и след Освобождението“ взехме бързо, но то е и по-лесното. По-трудно е решението на авторката – да събере материалите, да ги обработи и да узрее идеята, че те могат да оформят книга. Пожелавам на всички колеги да издават и други такива книги в сферата на краезнанието, на историческия спомен. Има място за още книги, още автори и издатели в това поле.

В уводните си думи споделихте, че пътят напред не би бил толкова ефективен, ако не се оглеждаме в миналото. Какво ще допринесе за пловдивчани и за хуманитарно устроените хора книгата на Евдокия Емануилова?

На този въпрос още в началото на премиерата отговори г-н Райчевски, като отбеляза, че имената на представените в книгата на Евдокия Емануилова личности, които ние по принцип познаваме от историята, са тясно свързани с присъствието им в културния и обществения живот на Пловдив. А опознаването на миналото на нашия град е своеобразна форма и на себепознание.

Например за мен беше много любопитно да открия д-р Иван Богоров като човек, който разбира от стопанска дейност, казано на съвременен език, като един модерно мислещ бизнесмен. През петдесетте години на XIX в. той е замислил да изгради памучно-тъкачна фабрика в Пловдив. И дори е направил сериозни стъпки в тази посока, създавайки акционерно дружество, което е привлякло за инвеститор не кой да е, а султана Абдул Азис. Можем да съжаляваме, че това начинание не е стигнало до успешен край. Интересно е да знаеш, че хората, които ти виждаш като знакови личности за историята, имат в биографията си и събития, които само любознателният краевед може да открие и да представи на читателите. Ето, това е уникалното!

Евдокия Емануилова сподели, че има достатъчно материали и за втори том. Очертава се проектопоредица на тази тематика. Готово ли е издателство „Контекст“ отново да сложи марката си?

О, това е модерно. Знаете, че когато нещо е успешно, то става едно, две, три, четири, пет и накрая започва да се губи някъде в безкрайностите. Човек понякога трябва да бяга от тази мода. Но решението на първо място е изцяло на Евдокия Емануилова. Ако тя прецени, че може да съберем материал за втора книга, ще я направим с удоволствие. За издателство „Контекст“ е важно да постоянства в издаването на литература, която е ценностна!

Интервю в електронното издание НОВОПЛОВДИВ

Документалистика и публицистика Мемоари

Неравенство, дискурс, наследяване

Пътят към свободния свят

 

 

Година на издаване: 2009

Страници: 142

Корици: меки

Език: български

Тегло: 135 грама

Размери: 12x19

ISBN: 978-954-8238-10-6

Цена: 6.90 лв.

 

Сабри Хамдиев е роден на 3 юли 1942 г. в село Помен, Русенско, България. От 17 години живее в Пловдив и е жител на същия град. Началното си образование получава в родното си село, а през 1961 г. завършва гимназия в гр. Бяла. Няколко години работи като нередовен учител в различни краища на страната. През 1967 г. е приет във Филологическия факултет на Софийския университет. По-късно отново работи като учител и преводач от английски и френски език. През 70-те години – времето, когато в България господства неосталинизмът и в ход са всички прийоми на партийния маккартизъм, той попада в категорията на неблагонадеждните за режима интелектуалци. През април 1977 г. е арестуван от ДС и осъден от състав на Софийски градски съд по чл. 104 и чл. 108 от НК на дванадесет години лишаване от свобода. От тях седем години и половина прекарва в Старозагорския затвор. През януари 1988 г. Илия Минев основава първото Независимо дружество за защита правата на човека със седалище в гр. Септември. Сабри Хамдиев става член на дружеството още същата година и е негов представител за Русенския регион. Заради дейността си в дружеството през януари 1989 г. отново е задържан от ДС. Същата година, през март, заедно със съпругата и дъщеря си са екстрадирани от България по посока за Виена.

В книгата си „Пътят към свободния свят“ Сабри Хамдиев неподправено искрено разказва за хора и събития и разкрива истините за трудния път на приобщаването ни към ценностите на съвременното европейски общество.

 

Купете сега чрез   Хеликон